donderdag 4 augustus 2016

De opkomst van het kattencafé


Nederland kent sinds vorig jaar een nieuw fenomeen: het kattencafé. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond sinds de oprichting van het eerste Nederlandse kattencafé in Amsterdam. Daarmee is het concept van dieren knuffelen onder het genot van een kop koffie of thee ook naar Nederland overgewaaid.

De opkomst van het kattencafé
Kattencafés bestaan al langer: de eerste kattencafé is opgericht in Taiwan in 1998, in Japan werd het kattencafé een booming business sinds de lancering van het eerste café in Osaka in 2004 en in Tokyo in 2005. De rage bereikte Rusland in 2011, gevolgd door Korea in 2012 en Parijs in 2013, maar pas vanaf 2014 werd het fenomeen echt 'wereldwijd' bekend in Azië, Australië, Amerika en Europa.

Japan
De oprichting van het allereerste kattencafé kende de gedachte dat men na een lange, hectische werkdag in het café kon ontspannen met wat drinken en een kat op de schoot. Dit idee sloeg goed aan bij de lokale bevolking, maar ook bij Japanse toeristen. Daarop volgde snel een café-boom in Japan, waar in de jaren 20015-2010 bijna 80 cafés de deuren openden en de teller in 2014 op 150 stond. In Japan gaan ze overigens veel verder dan kattencafés. Mocht je geen kattenliefhebber zijn maar wel graag een dier willen knuffelen terwijl je een kop koffie of thee drinkt, dan heb je in Tokyo alleen al genoeg alternatieven. Zo zijn daar ondertussen ook cafés met honden, konijnen, uilen, reptielen, goudvissen, geiten, vogels en zelfs pinguïns.

Amerika
Ook in Amerika is de collectie dierencafés uitgebreid; naast kattencafés heeft in Los Angeles de eerste hondencafé intussen haar deuren geopend. Bijzonder aan de cafés in Amerika is de mogelijkheid om de dieren te adopteren. Daarmee lijkt de café-business een extra uitgangspunt te realiseren naast een beetje ontspanning. Ook de honden van het hondencafé in Los Angeles zijn te adopteren.

Nederland
In Nederland opende het eerste kattencafé (Kopjes) haar deuren in april 2015 en wel in Amsterdam. Spoedig daarna volgden verschillende andere cafés en zijn er een aantal cafés die in de toekomst haar deuren zullen openen. Hieronder is een overzichtje van kattencafés die je (in de toekomst) kunt bezoeken:

Kopjes - Amsterdam
Op z'n Kop - Groningen
Poeslief - Groningen
Poespas - Leeuwarden
Mispoes - Den Bosch
Pebbles Kitty Cat Café - Rotterdam
Ditjes & Katjes - Den Haag

Dierenwelzijn
Niet iedereen is even enthousiast over de (populariteit van) kattencafés. Het zou de katten onnodig veel stress leveren doordat er steeds vreemden binnenkomen en ze hun 'territorium' met deze vreemden en met de andere katten moeten delen. Dat geven zowel de voorzitter van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn als kattendeskundige Minky Spijkerman aan. Katten zouden worden geëxploiteerd, ze worden gebruikt voor een commercieel belang, ze moeten klanten aantrekken. Dat maakt een kattencafé natuurlijk wel extra aantrekkelijk ten opzichte van reguliere cafés. Bovendien zouden de katten in veel cafés in Japan worden gedrogeerd om te voorkomen dat ze elkaar aanvallen.

Helemaal verwonderlijk vind ik deze kanttekeningen niet, al helemaal niet als je ook berichten ziet dat in 2014 in Singapore meerdere katten van een café waren gestorven en dit jaar een café in Tokyo de deuren moest sluiten vanwege verwaarlozing. De NVWA en de Dierenbescherming zien geen problemen met het concept kattencafé en ook Minky Spijkerman is niet faliekant tegen. Zolang er maar verantwoord wordt omgegaan met de katten, rekening wordt gehouden met diens behoeftes en de hapjes en drankjes in een aparte ruimte worden bereid.

Zelf ben ik ook in 2012 in een kattencafé geweest in Tokyo en heb ik begin dit jaar Kopjes bezocht. Naar mijn mening hoeft een kattencafé niet slecht te zijn voor het welzijn van de dieren, maar dan moet er wel ten eerste en ten volste rekening worden gehouden met de behoeftes van de kat! Persoonlijk ben ik heel benieuwd hoe alle cafés in Nederland dat puntje aanpakken. Zou het niet interessant zijn om de cafés eens te onderwerpen aan een 'dierenwelzijnsonderzoek' en een standaard te creëren voor toekomstige eigenaren om te gebruiken bij het opzetten van een kattenvriendelijk café?