donderdag 11 augustus 2016

Tips voor het kiezen van je (vervolg)studie


Ik heb aardig wat ervaring als het gaat om studiekeuze, helaas wel aan de verkeerde helft. Ik had de mazzel van de studiefinanciering nog waardoor de schade uiteindelijk financieel wat beperkt is in vergelijking met als ik een leenstelsel had en hetzelfde 'grapje' uithaalde. Terugkijkend op mijn eigen beloop zijn er dan ook tien tips die ik toekomstige studenten wil meegeven, tips die uit mijn eigen ervaringen komen en niet zo van internet geplukt.

1. Wees kritisch op studiekeuzetesten
Er zijn enorm veel studiekeuzetesten die je kunt maken en vaak doe je er ook wel één of meer omdat de school dat van je vraagt of omdat je gewoon wilt weten wat voor advies eruit rolt. Het was ook naar aanleiding van zo'n test dat ik dacht dat ik mensen moest gaan helpen en daardoor al meteen op het verkeerde been was gezet voordat ik ook maar naar een opleiding keek. Mensen helpen, ja dat kan op triljoen mogelijke manieren. Omdat ik een gevoelig persoon ben die goed kan inleven in de emoties van anderen, betekent dat niet dat ik daar ook iets mee moet gaan doen. Toch adviseerde de test mij dat en volgde ik blind. NIET DOEN DUS! Als je zo'n test doet, bedenk dan dat het nog helemaal niks zegt. Het geeft je hoogstens een (valse) start om te kijken wat je ervan vindt. Wees kritisch!

2. Volg je hart
Klinkt misschien stom, maar echt, doe het! Je opleiding moet bij je passen, het moet matchen met wat jij interessant vind en wat jij later zou willen doen voor 40+ jaar. Het kan best lastig zijn om voor je 18de al te bedenken wat dat zou zijn. Vaak weet je wel een beetje wat je leuk vindt, het kan iets zijn wat op dat moment je hobby is, of iets wat je actief volgt. Kijk eens rond wat er bij jou in de buurt allemaal is aan winkels, bedrijven, etc. Trek de stoute schoenen aan en informeer eens bij een organisatie die jou interessant lijkt, wat voor functies daar allemaal zijn en wat je dan doet. Ik kan niet genoeg benadrukken dat je vanuit je interesses moet gaan kijken naar je toekomstig beroep! Ook als je later, tijdens je opleiding, opeens iets (totaal wat anders) tegenkomt wat je eigenlijk wel heel gaaf vindt om werk in te krijgen, sluit je er dan niet voor af (omdat je al een opleiding doet)! Kijk en bespreek je mogelijkheden en maak een plan hoe je daar wilt komen!

3. Bereid een open dag of meeloopdag goed voor
Open dagen en meeloopdagen zijn één van de manieren om eens op een school rond te kijken en informatie in te winnen over je opleiding. Nu heb ik zelf geen ervaring met meeloopdagen, maar met open dagen genoeg. Een goede voorbereiding voor beide mogelijkheden is toch echt het halve werk. Kijk goed rond op de website en social media van de school en vooral de opleiding waar je informatie over wilt. Vaak kun je al het een en ander vinden. Zet de gevonden informatie in een documentje zodat je in één overzicht hebt staan wat je al gevonden hebt. Dit hoef je dan niet meer te vragen op die open dag of meeloopdag.

4. Scholen zijn organisaties
Scholen zijn net als bedrijven organisaties en bedrijven maken reclame. Een school doet dat dus ook, onder meer via de open dag. Wees je dus bewust van het feit dat een school zich mooier opstelt / op kan stellen dan het in werkelijkheid is. Vaak wordt er de dag van tevoren extra goed schoongemaakt en opgeruimd en zijn er hele teams bezig met het optuigen van binnen- en buitenkant. De school ziet er daardoor al wat anders uit dan in het 'dagelijks leven'.
Houd verder ook in je achterhoofd dat een school op een open dag vooral de positieve kant zal benadrukken, waarom je student van haar moet worden, waarom je student van die ene opleiding moet worden waarvoor jij naar de open dag komt. Supermarkten doen hetzelfde, die presenteren ook alleen de mooie kanten van de producten in haar aanbiedingen. Wees dus kritisch en bewust van deze houding!

5. Prik door de reclamebubbel heen
Op de open dag zelf is het aan jou als kritische toekomstige student om door die reclamebubbel van de school te prikken. Een goede voorbereiding helpt je daar al een heel eind mee. Ga af op wat werkelijk belangrijk is voor het bepalen of je die opleiding wilt doen en ook bij die school. Wat opleiding betreft, praat met verschillende vertegenwoordigers die rondlopen, niet slechts met één. Stel dezelfde vragen aan ze, het kan best zijn dat de ene over een ander onderwerp net wat meer informatie geeft. Stel gerichte vragen aan ze over de inhoud van de studie, vraag bijvoorbeeld eens naar welke vakken je krijgt, wat voor literatuur daarbij hoort, werkvormen en de te leveren eindproducten. Vraag ook vooral wat veel studenten na hun studie doen. Als er ouderejaars van de opleiding rondlopen, praat dan ook vooral met hen en stel hen ook inhoudelijke vragen. Hoe dieper jij ingaat op de inhoud, hoe meer de ware aard van de opleiding naar boven komt en hoe beter jij dus kunt bepalen of de opleiding (en de school) iets voor je is.

6. Behoed je voor 'aangepaste' of 'speciale' programma's
Meeloopdagen klinken als het moment om eens echt te zien hoe zo'n opleiding gaat. Het kan echter per opleiding en per school verschillen of dat schijn of werkelijkheid is. Sommige opleidingen maken voor zulke dagen gebruik van 'aangepaste' of 'speciale' programma's om verschillende redenen (een veelgebruikte reden is het grote aantal aanmeldingen al dan niet in combinatie met het beperkte aantal studenten waaraan je gekoppeld kan worden). Krijg je te maken met zo'n programma (probeer hier van tevoren al achter te komen door goed te informeren naar de meeloopdag), houd dan in je achterhoofd dat de opleiding zelf anders kan verlopen dan je die dag zal meemaken. Een programma kan op verschillende manieren afwijken van het werkelijke opleidingsprogramma, maar als je goed kritisch blijft zal je vaak wel goede aanknopingspunten vinden met de daadwerkelijke inhoud van de studie.

7. Vraag naar werkelijke ervaringen van studenten
Bij meeloopdagen word je dus gekoppeld aan een student(e) die de opleiding al volgt. Voor jou als toekomstige student is dit hét moment om te vragen naar zijn of haar ervaringen. Hoewel deze studenten geïnstrueerd of getraind kunnen zijn in het op een voor de school goede manier vertegenwoordigen van de opleiding (net zoals de vertegenwoordigers bij de open dag), kan je door te vragen naar diens ervaringen toch een beetje erachter komen hoe studenten de opleiding werkelijk ervaren. Trek de stoute schoenen aan en stel die vraag eens aan zo veel mogelijk studenten!

8. Probeer informatie op papier mee naar huis te krijgen
Vaak hebben opleidingen standaardbrochures die je mee naar huis mag nemen, waar algemene informatie in staat. Die zijn hartstikke leuk, maar betekenen vaak uiteindelijk niet zo veel voor je. Probeer in plaats daarvan bijvoorbeeld een studiegids mee naar huis te krijgen of op een andere manier informatie over de verschillende vakken op papier te krijgen. Noteer ook tijdens je gesprek wat de vertegenwoordiger je vertelt, of neem (met toestemming) het gesprek op om later nog eens terug te luisteren. Waarom is dit zo belangrijk? Vanwege alle indrukken die je zult opdoen op zo'n open dag, zeker als het je eerste is, zal je veel informatie weer vergeten. Dat is dan erg zonde van de tijd en energie die je in zo'n dag hebt gestoken!

9. Probeer contactpersonen met / binnen de school te krijgen
Probeer om wat meer persoonlijke contactgegevens te krijgen. Wellicht is een vertegenwoordiger bereid om zijn of haar emailadres / telefoonnummer aan je door te geven zodat je hem of haar later nog per email / telefonisch meer vragen kunt stellen. Ook is het altijd handig om te noteren wie je gesproken hebt, zeker als je tegenstrijdige informatie tegenkomt. Je hebt dan een stok achter de deur voor het geval dat.

10. Heb je eenmaal gekozen, vergeet dan niet dat je dan niet nog iets anders kunt doen
Als je eenmaal je opleiding hebt gekozen en deze bevalt, hoeft dat niet te betekenen dat je niet nog een andere opleiding daarna of daarnaast kan doen. Het lijkt misschien een onmogelijke opgave op bijvoorbeeld financieel gebied of qua planning, maar als je echt wilt kun je heel ver komen! Mocht je via je opleiding een onderwerp tegenkomen wat je graag wilt uitdiepen en dat uitdiepen mogelijk is door nog een andere opleiding te volgen, laat je dan vooral niet tegenhouden. Ga op zoek naar mogelijkheden, maak gebruik van je begeleiding die je op je huidige opleiding krijgt en oriënteer je. Uiteindelijk zal je zien dat je veel meer kan dan je in eerste instantie denkt.

Conclusie: wees kritisch, kritisch, kritisch, bereid je goed voor en vraag goed door
Wees dus niet snel tevreden wanneer je informatie verzameld die voor jou belangrijk is om je studiekeuze te maken. Wees kritisch met wat je wordt verteld, wees kritisch op de presentatie van die informatie en blijf doorvragen totdat je naar jouw idee echt het hemd van het lijf hebt gevraagd. Maak gebruik van die vertegenwoordigers, daar zijn ze immers voor!

Geen opmerkingen: