dinsdag 26 juli 2016

Gebroken heup door val bij uitlaten hond; eigen schuld?



Leuke casussen voor discussies zijn casussen over aansprakelijkheid bij dieren. Waar ben je als bezitter van een dier verantwoordelijk voor als het gaat om situaties waarin je dier is betrokken? De casus die deze week werd gepubliceerd op de website van Rechtspraak ging over een ongeluk tijdens het uitlaten van een hond.


Het geval was dat een vrouw en haar echtgenoot de hond aan het uitlaten was in een aanlijngebied bij haar in de buurt. Tijdens het uitlaten kwam ze een andere hondeneigenaar tegen die ook de hond aan het uitlaten was. Deze andere hond was aangelijnd, maar wist te ontsnappen en rende op de hond van de vrouw af. Om haar eigen hond te beschermen pakte de vrouw de andere hond bij de halsband. Ze verloor echter haar evenwicht en viel, wat haar een gebroken heup opleverde. De verzekeraar van de eigenaar van de andere hond betaalde de gemaakte kosten door dit ongeluk voor de helft, de andere helft moest de gevallen vrouw zelf betalen omdat het haar eigen schuld was dat ze haar heup had gebroken. Daar was de vrouw het niet mee eens, ze stapte naar de rechter voor duidelijkheid.


De rechter was kort en bondig over de situatie; er was geen sprake van eigen schuld. Dat de vrouw de andere hond bij de halsband pakte was volgens de rechter een logische en geen roekeloze actie. Van belang is dat de vrouw in korte tijd moest reageren op de andere hond die op haar hond afrende. Vanwege die korte tijd kon haar niet worden verweten dat ze niet had bedacht dat de andere hond mogelijk alleen maar wilde spelen. De eigenaar van de andere hond is dus volledig aansprakelijk voor de gemaakte kosten door het ongeluk.