vrijdag 29 juli 2016

Diermanagement, wat is dat en wat kun je ermee?


Deze vraag is mij erg vaak gesteld sinds ik bijna vijf jaar geleden ben begonnen met de opleiding (wat gaat het toch weer snel!). En als mij die vraag vandaag weer gesteld wordt, zou ik het nog steeds moeilijk vinden om daar een goed antwoord op te geven. Diermanagement is namelijk een erg breed georiënteerde opleiding waar je met een beetje creativiteit en eigen invulling echt van alles mee kan worden. Dat is juist wat ik nu zo koester aan deze opleiding, maar wat ik lange tijd ook vreselijk irritant vond. De opleiding biedt namelijk moeilijk houvast voor een student die nog helemaal geen idee heeft wat hij/zij wil doen in die wereld. Het vinden van je plekje kan door die brede oriëntatie daarom best lastig zijn.

Diermanagement is mijn derde opleiding die ik begonnen ben. Hiervoor had ik in drie jaar SPH en Japanstudies geprobeerd, wat uiteindelijk mislukte pogingen waren. Dat is gelukkig met Diermanagement heel anders, zeker nu ik weet waar ik heen wil met deze opleiding.
Het duurde wel even voordat ik erachter kwam waar ik werkelijk heel enthousiast van kon worden. Eerst dacht ik het gevonden te hebben in ethologie, de bestudering van diergedrag. Toen ik hier mijn eerste colleges en ervaringen in kreeg bleek het toch vies tegen te vallen. Interessant is het zeker wel, maar niet om er mijn werk van te maken. Ik lees liever onderzoeksresultaten van ethologen dan dat ik zelf onderzoek doe naar diergedrag.
Toen ik die conclusie had getrokken, was ik alweer in mijn tweede jaar beland. In dat jaar moest ik toch al een beetje bepalen welke kant ik op wilde gaan door een specialisatie te kiezen. Uiteindelijk rolde daar de juiste specialisatie uit, hoewel ik aan het begin van het derde jaar nog zo mijn twijfels had over mijn keuze. Toch begon mijn interesse in het recht wat te kriebelen in het tweede jaar en wel tijdens mijn stage. Daar heb ik een dag doorgebracht in de wereld van handhaving, een dag die een diepe indruk op mij heeft achtergelaten en een dag die achteraf gezien erg bepalend was voor mijn verdere keuzes.
Het derde jaar begon ik met frisse moed weer aan mijn theoriedeel van de opleiding te werken. Ik was zoekende, veel onderwerpen die behandeld werden leken mij interessant toe. Uiteindelijk had elk onderwerp zijn voors en tegens waardoor ik na een half jaar in een dipje terecht kwam en begon te twijfelen. Het was tijdens dat dipje dat die ene dag tijdens mijn stage weer omhoog kwam. Ik besloot om eens wat te zoeken over die handhaving en voordat ik het wist las ik hele jaarverslagen van de organisatie en onderzoeken die over de hele wereld zijn verricht op gebied van dierenleed. Nadat ik colleges had gehad over dit onderwerp wist ik het helemaal zeker. Recht en beleid (vooral recht) sprak mij enorm aan, met heel specifiek het onderwerp dierenleed en de handhaving ervan. Een stukje criminologie komt er dus ook bij kijken.
Binnen de opleiding heb ik mijn colleges over recht wel gehad, maar ik wilde verder. Ik had (en heb nog steeds) veel vragen over recht die ik uit wil zoeken. Ik besloot daarom om buiten de opleiding om hiermee verder te gaan in de vorm van mijn huidige rechtenstudie. En dat is waar ik nu sta: op het punt om Diermanagement af te ronden met een stage en afstudeeronderzoek en midden in mijn rechtenstudie. Ik denk niet dat ik daar zou zijn gekomen als ik bijna vijf jaar terug niet had gekozen voor Diermanagement.

Met mijn verhaal wil ik vooral aangeven dat Diermanagement een opleiding is waar je veel aan kan hebben. Het kan binnen de opleiding een hele zoektocht zijn wat je wilt en je beeld kan afwijken dan wat de opleiding in eerste instantie biedt of lijkt te bieden. Laat je daar niet door tegenhouden. Wees nieuwsgierig en creatief en durf te vragen. Dan vind je vanzelf je plek binnen de opleiding en kun je voor jezelf de waarde eruit halen. Door de brede oriëntatie van deze opleiding heb je alle mogelijkheid om er je eigen draai aan te geven. Dat kan je niet van elke opleiding zeggen!