zondag 9 april 2017

Kenmerken van... dierenmishandeling


Een langlopend onderzoek, uitgevoerd door Bureau Beke, leverde een dik rapport op over dierenmishandeling en dierenmishandelaars. In de tweedelige miniserie 'Kenmerken van dierenmishandeling en dierenmishandelaars' worden de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek op een rijtje gezet. In deze aflevering wordt gekeken naar kenmerken van dierenmishandeling.

Wanneer komt het voor?
Dierenmishandeling gebeurt naar verhouding het vaakst op een zondagmiddag (tussen 12.00 en 18.00 uur). Het speelt zich het meeste af in de stad en in bijna de helft van de zaken gaat het om mishandeling achter de eigen voordeur. Er lijkt een piek te zijn in de maanden juli en augustus, in tegenstelling tot andere vormen van criminaliteit. De meeste zaken worden weggeschreven onder art. 36 GWWD (nu art. 2.1 Wet dieren), maar achteraf blijkt het regelmatig om verwaarlozing te gaan en niet om mishandeling.* Respondenten in dit onderzoek zetten vraagtekens bij de grens tussen mishandeling en verwaarlozing.

Welke dieren zijn slachtoffer?
Het zijn voornamelijk gezelschapsdieren die worden mishandeld en dan met name honden. In bijna de helft van de gevallen gaat het om mishandeling van het eigen dier. Ze worden vooral geslagen, geschopt of tegen een muur gegooid. Ruim twee-vijfde van de dieren overleeft de mishandeling niet. Ze sterven door de verwondingen of moeten worden geëuthanaseerd. Bij minimaal 36% van de onderzochte gevallen is gebruik gemaakt van een wapen of hulpmiddel.

Wie doen melding?
Buren en omwonenden doen in de meeste gevallen melding van dierenmishandeling. Dierenartsen vermoeden vaak wel dat er sprake is van dierenmishandeling, maar het mogelijk verliezen van cliënten is één van de genoemde redenen die hen ervan kan weerhouden om een melding te doen.

Overige feiten en kanttekeningen:
  • Vermoedelijk kent mishandeling een hoog dark number**
  • Mogelijk is mishandeling bij andere diersoorten voor derden veel minder zichtbaar dan bij honden
  • Mishandeling schijnt moeilijker herkenbaar te zijn dan verwaarlozing
  • Ontdekking van mishandeling is in grote mate afhankelijk van toeval
  • Forensische expertise is de laatste jaren verbeterd


*In dit artikel wordt aangegeven dat het verboden is een dier te mishandelen. Verwaarlozing van dieren valt onder een ander wetsartikel.

**Dark number houdt het aantal gevallen in die niet bekend zijn in politiesystemen. Bij een hoog dark number wordt een delict in werkelijkheid naar verwachting veel vaker gepleegd dan bekend is.