zaterdag 25 maart 2017

Je kinderen achterlaten, dat doe je toch niet?


Of wel?

Wanneer de temperaturen stijgen, de dagen langer worden en alles weer begint te bloeien, trekken wij er weer meer op uit. Lekker de buitenlucht snuiven en genieten van dat heerlijke voorjaarsweer! De kans bestaat dan ook dat je jonge dieren tegenkomt. Denk eens aan jonge haasjes of jonge reetjes in open velden, of jonge vogels in bijvoorbeeld je eigen achtertuin. Lief, dat kleine grut! Maar waar zijn de ouders? Ze kunnen hun jongen toch niet zomaar worden achtergelaten?

Voor sommige jongen is het normaal om alleen te zijn
Dat klopt. Jonge dieren worden niet zomaar achtergelaten door hun ouders. Als je een jong dier helemaal alleen vindt, kunnen er verschillende dingen zijn. Meestal zijn de ouders voedsel aan het zoeken voor hun jongen. Ze zijn dan niet al te ver weg van hun jongen, die worden echt wel beschermd tegen predators. Ook is het mogelijk dat de ouders vanaf een afstandje aan het kijken zijn, dat ze niet naar hun jongen durven te gaan omdat jij daar als mogelijke bedreiging staat.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat de jongen echt zijn achtergelaten, bijvoorbeeld doordat de ouders zijn overleden terwijl ze op zoek waren naar voedsel of in een poging om hun jongen te beschermen. In de meeste gevallen is dit echter niet zo, heel vaak is er helemaal niets aan de hand. Het is heel normaal dat reetjes en haasjes alleen liggen. En als je een jong vogeltje op de grond ziet, dan is die vaak bezig met z'n eerste vlucht.

Wat kan je doen wanneer je een achtergelaten jong vindt?
Wat te doen dan wanneer je deze jonge dieren vindt? Het antwoord is heel simpel; laat ze liggen, raak ze zelfs niet aan. Vooral bij zoogdieren is het belangrijk om ze niet aan te raken. Wanneer je ze aanraakt draag je mensengeur op hun over. Wanneer de ouders die geur op hun jong ruiken, verlaten ze het jong. Bij vogels wordt geen geur overgedragen wanneer je ze aanraakt. Maar ook deze diertjes moet je laten liggen. De ouders zijn in de buurt om ze te helpen.

Wat je wel kunt doen is op een afstand de dieren een tijdje in de gaten houden. Zorg er dan wel voor dat de afstand groot is en dat je niet opvalt, anders komen de ouders alsnog niet opdagen om voor hun jong te zorgen. Jonge vogels zou je nog extra kunnen helpen door te voorkomen dat predators als katten in de buurt komen. Geef jonge dieren hoe dan ook ruimte en rust, laat de natuur lekker haar gang gaan. En als je het niet vertrouwt, vraag dan om advies bij bijvoorbeeld een dierenambulance of een organisatie die veel van deze dieren afweet.